Vergelijken verschil vaste en variabele prijzen

Vergelijken energieprijzen: verschil tussen vaste en variabele prijzen

Als u op internet start met energieprijzen vergelijken, dan zult u in de gevonden resultaten meermaals zien dat prijzen vast ofwel variabel zijn. Veel mensen weten echter niet wat deze termen inhouden.vaste energieprijzen vergelijken

Vaste energieprijzen vergelijken

Een vaste energieprijs betekent dat uw leverancier de energieprijzen niet kan aanpassen gedurende de looptijd van uw contract. Dit geeft u de zekerheid van een vaste prijs gedurende uw contractsperiode. Indien de leverancier de prijzen wil aanpassen, dan zal hij eerst contact met u moeten opnemen. Indien u het niet eens bent met de aanpassing kunt u vaak kostenloos uw contract opzeggen. Bij een vast contract betaalt u meestal net iets meer dan bij een variabel contract. Dit omdat de leverancier een risico-opslag rekent voor mogelijk stijgende prijzen. Dit is meteen dan ook het nadeel van een vast contract. Indien de prijzen dalen of gedurende de looptijd van uw contract gelijk blijven, dan heeft u dus mogelijk teveel betaalt.

Variabele energieprijzen vergelijken

Wanneer u op internet de term variabele energieprijzen tegenkomt, dan wil dit zeggen dat alle onderdelen van de kWh prijs variabel zijn. Een variabele prijs betekent dat de tarieven gedurende de looptijd van uw contract kunnen stijgen of kunnen dalen. Kort gezegd kunt u dus geluk hebben, maar ook de pech dat u plots meer moet betalen voor uw energie. Wanneer er een blijvende tendens is dat energieprijzen dalen, dan kan het verstandig zijn om voor een contract te kiezen dat bestaat uit louter variabele onderdelen.

Deels variabele energieprijzen

Bij deels variabele energieprijzen dan is een van de prijsonderdelen vast. Meestal betreft dit de prijs die u aan de leverancier betaalt. De energieprijs bestaat uit de onderdelen:

  • Energieprijs: dit betaalt u aan de energieleverancier
  • Nettarieven: deze betaalt u aan de netbeheerder
  • Heffingen: deze betaalt u aan de overheid

Keer terug naar de veelgestelde vragen of start met vergelijken energieprijzen